Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

Úvod  /  Výživový poradce  /  Velikonoční HodyHody

Velikonoční HodyHody

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v celém roce. Jedná se o oslavu zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V křesťanství celá oslava Velikonoc trvá padesát dní a křesťané by měli v tomto období dodržovat půst. Celé Velikonoce završuje období Velikonoční triduum, které ještě stále patří do postní doby. Sem patří již více komerčně známý Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota. (následuje Květná neděle, Velikonoční pondělí)

V rámci Velikonočního půstu, by se lidé měli zdržet především konzumace masa, masných výrobků, ale také ryb, mléčných výrobků, vajec, alkoholu, přejídání se a celkově by se mělo dbát na střídmost.
Velikonoce jsou ale více známé hlavně z komerčního hlediska, protože se na ně váže spousta tradic, od tradičního pohoštění, zdobení vajíček, pečení beránků, mazanců, cukroví po tradiční pondělní,,HodyHody doprovody`` spojené se spoustou návštěv.

Pro mnoho lidí je představa půstu nereálná a z výživového hlediska není ani zcela potřebná. Můžete však letos pojmout Velikonoční svátky a tradice s nimi spojené v mírnějším módu a zkusit odlehčit i svůj jídelníček. I vzhledem ke všem stávajícím opatřením.

Co jíst na Zelený čtvrtek? Podle tradic je Zelený čtvrtek ve znamení jarní zeleně a luštěnin.
TIP Běžte na procházku do lesa, nasbírejte mladé kopřivy, sedmikrásky a obohaťte jimi svůj zeleninový salát, přidejte do knedlíků, nebo do nádivky.

Co si uvařit na Velký pátek? Jestli si nedokážete odepřít maso v průběhu celého roku, pokuste se mít aspoň jeden bezmasý den, a to na Velký pátek. Případně můžete zvolit rybu. Připravte si jídlo z luštěnin, hustou zeleninovou polévku, nebo špenát s vajíčkem.

Na Bílou sobotu se tradičně pekly mazance, jidáše, věnce. Pokud máte chuť na tvarohový mazanec ze špaldové mouky, můžete se inspirovat naším receptem.
TIP Do Velikonočních beránků přidejte tvaroh, jidášky upečte z celozrnné mouky, všude dejte o polovinu méně cukru a tuku.

Boží hod Velikonoční – neděle. Upečte si libové maso s nádivkou z kopřiv a jako zákusek si dopřejte kousek sladkého velikonočního beránka.

Velikonoční pondělí je ve znamení vajíček. Recept na odlehčenější variantu vajíčkové pomazánky naleznete níže.

  • Tvarohový mazanec ze špaldové mouky

    Ingredience:
    350 g špaldové celozrnné mouky
    250–300 g bílý tvaroh (polo/ nízko tučný)
    60 g tuku (můžete dát 30 g rozpuštěného másla + 30 g řepkového oleje)
    2 vejce
    1 balíček (12 g) kypřícího prášku do pečiva
    20 g vanilkového cukru s pravou vanilkou
    40 g sladidla (pro lepší chuť zvolit cukr třtinový, nebo můžete med, či jiné sladidlo erythritol, xylitol)
    5 g skořice/ muškátového oříšku/ karmamomu
    5 g citrónové kůry + 15 ml citrónové šťávy
    100 g brusinek/rozinek předem naložených v rumu
    Ozdoba: oloupané mandličky

Postup:
Smíchat mouku se suchými ingrediencemi. Vejce + máslo/tuk + cukr/med společně vyšlehat a přidat k suchým ingrediencím. Vytvarujte mazanec, který přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Ozdobte nasekanými mandlemi a potřete žloutkem, nebo celým vejcem.Pečte cca 60 minut na 180 °C

TIP Pokud si na velikonoční pečivo (mazanec, vánočka, beránek) dáváte máslo s marmeládou, vystřídejte místo másla tvaroh. Přijmete tak více bílkovin, méně tuku a daná porce vás i více zasytí.

 

  • Vajíčková pomazánka s bílým jogurtem

Ingredience:
4- 5 vajec
1 kelímek bílého polotučného jogurtu (120 g),  jde namíchat se zakysanou smetanou
1,5 polévkové lžíce hořčice
3 kyselé okurky
Trošku soli, pepře
Můžete přidat jarní cibulku, pažitku, v sezóně medvědí česnek,


Postup:
Vejce uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte na menší kusy, dejte do mísy, smíchejte s bílým jogurtem, lžící hořčice, nakrájejte kyselé okurky, mírně osolte, opepřete a můžete podávat.

  • Falešná škvarková pomazánka (od ocukrovce.cz)

Ingredience:
65 g pohanky (1/4 hrnku)
1 cibule
1 lžíce řepkového oleje
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce hořčice
2kyselé okurky
1 vařené vejce
Majoránka
Česnek 2-4 stroužky

Postup:
Pohanku pomalu uvaříme na nižším stupni ve dvojnásobném množství vody. Na jedné lžíci řepkového oleje osmažíme dozlatova najemno nakrájenou cibuli a česnek.  Cibuli s česnekem přimícháme k uvařené pohance, ve které už by neměla být voda. Přidáme hořčici, pokrájené vejce uvařené natvrdo, majoránku, sůl. Tyčovým mixérem rozmixujeme – ne úplně do hladka na kaši. Do směsi přidáme nakrájené kyselé okurky.

Nebojte se vyzkoušet nové recepty, užijte si volno, odpočiňte si a běžte každý den na procházku.

 

Vaše nutriční Edita:)



Zpět na výpis rubriky