Úvod / Poradna / Tipy od nutriční terapeutky / Vánoční čas
Vánoční čas
Během vánočního času se to jen hemží články a dotazy, jak přes Vánoce a celé svátky nepřibrat. Rady na toto téma mi přijdou ke zdravé populaci zbytečné, neboť každý si o Vánocích rád dopřeje o trošku více neřestí a těší se na ochutnávání cukroví. Ve spoustě rodinách se doma běžně konzumují sladkosti, pochutiny a sladké tekutiny během celého roku, ale poté se všichni vymlouvají, že za jejich vzestup na hmotnosti mohou svátky. Jiné rodiny se snaží během celého roku udržovat racionální stravování, a dokonce i na Vánoce omezí dětem společné pečení perníčků, cukroví a smažený rybí řízek na večeři.
Milé děti a rodiče,
máme na to přesně 357 dní v roce, kdy máme prostor být střídmí v konzumaci sladkostí, pití sladkých nápojů, alkoholu, kdy se můžeme snažit o hubnutí, nebo aspoň nepřibrání. Během vánočních svátků si dopřejme běžného cukroví a společného příjemného času s rodinou, kamarády u svařáku nebo horké čokolády. Neznamená to samozřejmě, že se budeme během celých svátků vánočních nepřetržitě přejídat cukrovím, i tady platí pravidlo všeho s mírou, a vyšší příjem můžeme vykompenzovat například aktivnějšími procházkami několikrát za den.
Nějaké finty si přesto dát můžeme
- Napečte si menší cukroví. Můžete ho ochutnat více a přijmout menší množství energie.
- Oddělte si několik druhů cukroví, které chcete ochutnat na jeden menší talířek, abyste předešli nekontrolovanému příjmu
- Nepřejídejte se. Jídlo vám nikam neuteče
- Nepijte velké množství sladkých nápojů.
- Hýbejte se, ideální jsou aktivní procházky několikrát za den.
- Odlehčete hlavní menu-do čočky nepřidávejte uzeninu, do bramborového salátu přidejte bílý jogurt a obohaťte ho zeleninou.
- Pokud budete mít cukroví hodně, nemusíte ho všechno sníst, klidně si ho dejte do mrazáku a užívejte si ho postupně přes celý rok.
A ještě pár receptů i pro inspiraci a i pro ty nejmenší
Svěží sýrová pomazánka na jednohubky
30% eidam nastrouhaný najemno
Bílý jogurt polotučný
Lučina/ Palouček/ Gervais
Cottage 1 kelímek
Česnek-množství stroužků podle chuti, vyndejte vnitřek a rozmáčkněte do pomazánky
Bylinky čerstvé nebo sušené podle chuti např. bazalka, petrželka, pažitka
1 celé Granátové jablko-oloupané
Kokosové vánoční koláčky pro malé pekaře
150 g hladké celozrnné špaldové mouky
70 g strouhaného kokosu
5 lžic medu
2 lžíce kakaa
70 g kokosového nebo jiného oleje
Lžíce perníkového koření
Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvarujte do požadovaného tvaru. Dejte je na pečící papír a dejte do trouby na 170 °C asi na 10 minut.
Mrkvové sušenky
- s oříškovým máslem
1 mrkev nastrouhaná najemno
20 g ořechového másla (arašídového, mandlového)
40 g celozrnné mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 polévková lžíce čekankového sirupu
na ozdobení:
arašíd/ mandle/ sušená brusinka/ sušená višně/třešně
- s máslem a povidly
2 mrkve nastrouhané najemno
20 g másla
40 g celozrnné mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva1 polévková lžíce čekankového sirupu
na ozdobení:
povidla bez cukru, nebo jiná marmeláda
Všechny ingredience smícháme dohromady a na pečící papír tvarujeme bochánky. Doprostřed vložíme oříšek, sušené ovoce, nebo trošku povidel či marmelády. Do bochánků můžete vmíchat ještě lžíci tvarohu. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut.
Špaldové rohlíčky máčené v čokoládě
Suroviny:
70 g špaldová mouka jemná
60 g jemně mleté vlašské ořechy
30 g mandlová mouka
50g máslo GHÍ
1ks vejce
40 g čekankový sirup
Vanilka
Na ozdobu:
50g Čokoláda hořká 70 %
10g kokos
Postup:
Ořechy, popřípadě i mandle bez slupky nameleme na mouku. Se zbylými surovinami
vytvoříme těsto. Těsto necháme v ledničce odležet a poté tvarujeme rohlíčky na pečící papír. Pečeme na 160 °C asi 20minut.
V horké lázni rozpustíme čokoládu, do které na půl rohlíčky namáčíme. Poté posypeme trochou kokosu.
Užijte si celý krásný adventní čas a celé Vánoce bez výčitek:)
Vaše nutriční Edita