Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

Úvod  /  Výživový poradce  /  Snídaně, kterou zvládne připravit každý

Snídaně, kterou zvládne připravit každý

A už je to tady zase! Zůstali jsme doma, skončil pravidelný režim ranního vstávání, stravování, odpadly pravidelné školní obědy a svačinky, tělocvik, pohybové a zájmové kroužky, neměli bychom se moc potkávat ani s kamarády. Ráno vstáváme později, než obvykle, skoro ještě v pyžamu na výuku k počítači, v pauzách něco sem tam uzobneme, na oběd čekáme až do odpoledne než přijdou rodiče z práce a večer jsme z celého dne u počítače a z hromady úkolů tak unavení, že se nám už nechce jít ani na procházku a tak si jdeme ,,odpočinou'' k počítači, kde si zahrajeme nějakou hru, nebo brouzdáme po sociálních sítích.... Avšak být to tak nemusí! I v domácím režimu si vytvořte příjemný pravidelný režim, aby vás to doma bavilo a nebyli jste unudění :)

Pokud se ve školním režimu vymlouváme, že nesnídáme proto, že na snídani nemáme čas, tak nyní na snídani máme spoustu prostoru. Můžeme si dokonce připravit i něco, na co v normálním školním režimu ráno čas doopravdy není. V dnešním receptovém mini článečku si ukážeme vhodné tipy na snídaně, které můžete připravit svým rodičům a mladším sourozencům. Nebojte se, budou to jednoduché, rychlé a zdravé recepty, které zvládne připravit každý školák i školačka.

 

  • Banánové lívanečky

    50 g ovesné mouky (rozmixujte ovesné vločky) nebo jiné celozrnné mouky
    1 lžička kypřícího prášku
    1 lžička skořice
    špetka soli
    ½- 1 banán, který rozmačkáte vidličkou se všemi ingrediencemi
    1 vajíčko
    2 polévkové lžíce mléka
    Všechny ingredience zamíchejte dohromady a těsto pokládejte lžící na rozpálenou pánvičku s troškou řepkového oleje.  Vytvořte si na pánvičce z těsta kulaté lívanečky a lehce osmažte z obou stran. Tyto lívanečky jsou tak sladké od banánu, že si je nemusíte už ani přislazovat, nezapomeňte si k nim ještě přidat tvaroh, bílý jogurt, anebo mléko.

  • Rychlý tvarohový mug cake z mikrovlnky

    50 g ovesných vloček jemně mletých
    1 lžička kakaa
    1 lžička skořice
    1 lžička čekankového sirupu
    1 lžíce mléka + 1 lžíce tvarohu
    1 vejce
    Vše smíchejte dohromady a vložte do vašeho oblíbeného hrníčku, který dejte asi na 2- 2,5 minuty do mikrovlnky. Z hrnečku vyklopte a máte hotovo! Přidejte si na talíř ovoce a váš den může začít

  • Tvarohová pomazánka s mrkví

    1 vanička polotučného tvarohu
    2-3 najemno nastrouhané mrkvičky
    1 lžička plnotučné hořčice
    1-2 stroužky česneku
    1 lžíce šťávy z vymačkaného citrónu
    špetka soli, špetka pepře, špetka sušené bazalky
    Můžete do pomazánky přidat 1 nakrájené natvrdo uvařené vajíčko a pokud máte doma majonézu, tak 1 lžíci majonézy + 1 lžíci bílého jogurtu. Podávejte s celozrnným chlebem, toustem a nakrájenou čerstvou zeleninou- rajčátkem, okurkou, paprikou, kedlubnou, ředkvičkami.

  • Krémová ovesná kaše s vajíčkem

    50 g ovesných vloček jemně mletých
    100 ml polotučného mléka
    50-100 ml vody
    1 vejce
    1 lžička skořice
    Čekankový sirup na oslazení
    Do kaše si můžete přidat lžičku vašich oblíbených ořechů anebo oblíbeného ořechového másla. Vločky si lehce povaříte v mléce a vodě, poté do kaše rozklepněte jedno vajíčko a metličkou míchejte, dokud kaše nebude krásně krémová. Oslaďte čekankovým sirupem, případně ořechovým máslem, ozdobte oříšky a čerstvým nebo mraženým ovocem.

  • Opečený chléb s avokádem a vajíčkem

    Chléb 1-2 plátky
    1 Avokádo oloupané a nakrájené na plátky
    1-2 vajíčka
    Sůl, pepř, sušené bylinky
    Čerstvá zelenina na ozdobu
    Plátek chleba si nasucho opečte na pánvičce, položte na něj na plátky nakrájené avokádo, lehce osolte, opepřete, můžete zakapat balzamikovým krémem. Na avokádový chléb si ještě dejte volské oko, míchané nebo natvrdo uvařené vajíčko. Podávejte s čerstvou zeleninou a čajem.

Tak dobrou chuť a hodně sil do domácí výuky! A na závěr jedna výzva: během každé přestávky si udělejte 10 dřepů a 10x skákajícího panána nebo 10 skoků přes švihadlo! :)

 

Vaše nutriční Edita:)



Zpět na výpis rubriky