Úvod / Poradna / Tipy od nutriční terapeutky / TIP! Stravování v zimním období pokračování
TIP! Stravování v zimním období pokračování
V minulém příspěvku ohledně stravování v zimním období jsme si říkali, že bychom v zimě měli zařazovat do svého jídelníčku často kysané zelí. Proč? To si hned řekneme a připojíme i tip, jak zelí do jídelníčku zařadit.
Kysané ( kyselé) zelí je vlastně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno pomocí bakterií mléčného kvašení. Jeho kyselá chuť je daná právě kyselinou mléčnou, která vznikla během kvašení cukrů v zelí. Proč ho ale doporučujeme v zimním období?
Kysané zelí je velmi zdravé vysokým obsahem vitaminu C, bojuje proti únavě, zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak, podporuje střevní mikroflóru, vylučování odpadních látek z organismu, atd. Námořníky chránilo před kurdějemi ( nemoc způsobená dlouhodobým nedostatkem vit.C) a v 16. století se dokonce nazývalo ,, všelék‘‘.
Pojďme si dát i my zelí jinak, než jen zelňačce, nebo jako přílohu ke knedlu vepřu zelu.
Tip na večeři:
- 50g pečiva ( žitné, celozrnné, grahamové, dalamánek, kváskové)
- 50g čerstvého sýra ( lučina, gervais, tvarohová pomazánka, apod.)
- 50g kysané zelí
- 100 g mrkve ( nebo jakákoliv jiná čerstvá zelenina)
Tato porce přibližně obsahuje
- Energie: 1030kJ( 247,5kcal)
- Bílkovin: 8,5g
- Tuků: 11,5g
- Sacharidů: 37g
- Vlákniny: 9,7mg
- Vitaminu C: 38mg
- Vápníku: 164,5mg
- Železa: 4,3mg
Doporučené hodnoty pro školáky na základní škole dle Referenčních hodnot pro příjem živin (DACH)
- Vlákniny cca 11- 20g/ den
- Vitaminu C cca 70- 100mg/ den
- Vápníku 700- 1200mg/ den
- Železa 8- 12mg/ den