Úvod / Poradna / Tipy od nutriční terapeutky / Jsou uzeniny vhodná večeře?
Jsou uzeniny vhodná večeře?
V nutričních ambulancích pro děti často vídáme, že součástí běžných jídelníčků dětí jsou uzeniny. Rodiče se ,, vymlouvají‘‘, že paštika ke snídani je rychlá snídaně, trvanlivý salám ve škole dlouho vydrží a párky jsou přece rychlá večeře.
Jak je to tedy s uzeninami a proč je nutriční terapeuti a lékaři tak neradi vidí v jídelníčku nejen dětí, ale i dospělých?
Hlavním problémem uzenin (párky, klobásy, paštiky, tvrdé, trvanlivé salámy…) je vysoký obsah soli (denní příjem by neměl překročit 3-5g, což je cca 1 čajová lžička) , vysoký obsah tuků, nasycených mastných kyselin, podíl karcinogenních látek a v neposlední řadě vysoká energetická hodnota uzenin.
V ideálním případě uzeniny není vhodné kupovat a zařazovat do dětského jídelníčku vůbec, stejně jako chipsy, křupky, slané a sladké pochutiny, slané ořechy, listové a tukové pečivo, hranolky, sladké limonády, instantní pokrmy a jídla z rychlého občerstvení.
Pokud bez uzenin nemůžete být zařaďte je velmi výjimečně. Vybírejte s nižším obsahem soli (ideálně v rozmezí 1,5- 2%), s vysokým obsahem masa a dopřejte si je pouze na chuť v malém množství.
Tolerovaná uzenina je vysokoprocentní šunka , šunky výběrové a šunky nejvyšší jakosti, které obsahují nejméně 80-90% masa.
Pojďme si dát tip na rychlou snídani, nebo večeři
- Vaječná omeleta s mrkví
Ingredience:
2 vajíčka
1 větší mrkev
špetka soli, špetka pepře
kapka řepkového oleje
Vajíčka si rozklepněte do misky, přidejte špetku soli, pepře a rozmíchejte vidličkou, do vajíček nahrubo nastrouhejte mrkev a opět rozmíchejte.
Na pánvi si rozehřejte kapku řepkového oleje a vylijte vaječno-mrkvovou směs.
Omeletu podávejte s pečivem ( celozrnné, vícezrnné, žitné, žitno-pšeničné, pšenično-žitné,..) a můžete přidat ještě zeleninu.
Nebo udělejte domácí ,,hamburger‘‘ pečivo lehce namažte tvarohovým sýrem, na to dejte vaječno-mrkvovou omeletu, plátek 20- 30% sýra a zeleninu.
- Krémová česnečka
Ingredience:
2-3 střední brambory
2 větší hlavičky česneku
kousek celeru
1 menší petržel
Smetana 12% tuku
Řepkový/ olivový olej
Sůl, pepř, sušená petrželka, majoránka
Případně marinované tofu na ozdobení
Postup:
Brambory, celer, petržel oloupejte a omyjte, nakrájejte na menší kousky. Česnek zbavte slupky a nakrájejte.
Do hrnce si dejte trošku oleje, zeleninu a česnek orestujte, přidejte koření, zalejte vodou a vařte do změknutí, poté přidejte smetanu ( po přidání smetany už nevaříme) a vše rozmixujte.
Ozdobte například marinovaným tofu nakrájeným na kostičky.
- Vhodné Lívance
Těsto na 1 porci:
40g špaldové mouky
40ml polotučného mléka
1 vejce
1 lžička chia semínek
½ banánu
½ lžičky skořice
¼ lžičky prášku do pečiva
Na ozdobu:
ovoce dle chuti
bílý polotučný tvaroh či jogurt
Postup:
Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromadya důkladně promíchejte. Nechejte chvilku odležet a poté těsto vlijte na rozehřátou pánev. Nakonec si lívanec ozdobte bílým jogurtem a oslaďte ovocem.
- Tuňáková pomazánka
Ingredience:
Tuňák ve vlastní šťávě
½ vaničky polotučného tvarohu
1 lžíce žervé
špetka soli, sušená bazalka, můžete nakrájet čerstvou cibulku
Smíchejte dohromady a pomazánka je hotová. Podávejte s celozrnným pečivem a přidejte čerstvou zeleninu.
- Salát z bulguru
Ingredience:
Bulgur
Řepkový olej
Provensálské koření
Oblíbená zelenina
Bulgur nemusíte vařit, stačí zalít horkou vodou a nechat 15- 20minut pod pokličkou.
Přidejte k bulguru lžičku řepkového oleje a špetku provensálského koření.
Nakrájejte si rajčata, okurku, papriku, oblíbený sýr (Feta ( pozor na slanost),cottage, mozzarella, tvaroh, tvrdý sýr). Vše smíchejte a rychlá večeře je na stole.
Dobrou cuť rada na závěr : „Žádná potravina není zakázaná, záleží na množství, frekvenci, způsobu přípravy a celkovém stravování “
Líbíl se vám článek a chutnaly recepty?
Vaše nutriční Edita