Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

Úvod  /  Poradna  /  Tipy od nutriční terapeutky  /  Huráá, pojďme pěstovat rajčátka!

Huráá, pojďme pěstovat rajčátka!

V projektu „Adoptuj si rajčátko“ jsme rozdali dětem 25 000 sazeniček. Každé dítě má nyní svoje rajčátko, o které se bude starat, a poté si i může vypěstované plody sníst.

Proč bychom však rajčátka měli konzumovat?

Rajčátka se řadí mezi plodovou zeleninu z čeledi lilkovitých. Původem jsou z Jižní Ameriky, kde je pěstovali již staří Inkové. Až po objevení Ameriky se rozšířila spolu s bramborami do Evropy. Nejdříve se pěstovala jako okrasné rostliny, jelikož se plody považovaly za jedovaté. Plané rajčátko má plody velikosti rybízu. U nás se rajče pěstuje jako jednoletka, která může vyrůst až do výšky 2 metrů. Děti však dostaly speciální keříčkovitou odrůdu, která vyroste max. do výšky 30 cm a kterou lze pěstovat v truhlících. Plody mohou mít nejrůznější tvary - kulaté, oválné a hruškovité, velikost a barvu. Mohou být červená, oranžová nebo žlutá. Podle toho, jaké přírodní barvivo v nich převládá, takovou pak mají barvu. Zelená, nedozrálá rajčátka obsahují jedovatý glykoalkaloid tomatin.

Obsahují antioxidant lykopen, β-karoteny, vitamíny rozpustné v tucích E a K, vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek pak v rajčeti najdeme draslík, železo, hořčík, vápník a fosfor. Rajčátka konzumuje nejvíce syrová, ale používají se i v teplé kuchyni. Po teplé úpravě se zvyšuje využitelnost lykopenu, který působí v prevenci proti nádorovým onemocněním. Můžeme je zpracovat do kečupů, protlaků, omáček nebo do zavařenin. Mají minimální obsah energie, pouze kolem 90 kJ na 100 g, proto jsou vhodná při redukci váhy. Pomáhají nám zpevnit pokožku, vlasy a nehty. Posilují náš imunitní systém, podporují krvetvorbu a zlepšují náladu.

Vrhněte se proto do pěstování a vychutnejte si čerstvá rajčátka nebo si vyrobte domácí kečup.

Huráá, pojďme pěstovat rajčátka

 

 

 



Zpět na výpis rubriky