Přejdi na obsah Přejdi na navigaci

Úvod  /  Poradna  /  Tipy od nutriční terapeutky  /  TIP! Stravování v zimním období

TIP! Stravování v zimním období

Nedostatek sluníčka, venku zima, ve školních lavicích teplo, nedostatek pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu, bacily na nás útočí z každé strany. Jak u dětí posilnit imunitu a ochránit je před zimním nachlazením? Zahřát se můžete pohybem i správným stravováním.

V zimním období preferujte teplé snídaně, které vás hezky zahřejí a nastartují na soustředění ve škole - například:

  • Teplé kaše (např. ovesné, rýžové, jáhlové, pohankové s mlékem či jogurtem, se sušeným, čerstvým nebo rozvařeným ovocem, s oříšky, semínky, skořící).
  • Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou/ čerstvým sýrem/ avokádem/ vajíčkem/ kvalitní šunkou a zeleninou.
  • Vaječná omeleta se zeleninou a pečivem.

Na svačinu vedle obloženého pečiva nezapomeňte přibalit porci ovoce, zeleniny, nebo hrst oříšků, semínek či sušeného ovoce.

Na oběd ve škole nevynechávejte polévky a večer buď opět připravte krémové polévky, do kterých můžete skrýt před dětskými mlsnými jazýčky spoustu zeleniny a obohatit o luštěniny, nebo si dopřát poctivý vývar či česnečku. V zimě obecně konzumujte více kysaného zelí, kvašené zeleniny a ryb v nejrůznějších podobách.

Nezapomínejte však ani na pitný režim. Dostatečná hydratace zajistí, že se od vás budou viry a bakterie držet na míííle daleko :) Nedostatečný pitný režim může naopak způsobit únavu, bolest hlavičky, nesoustředěnost ve škole a velké chutě na sladké. Preferujte obyčejnou vodu, můžete obohatit plátkem pomeranče, citrónu, mandarinky a doma teplé čaje, bylinkové, zázvorové, rakytníkové…

Imunita lze zvýšit i delšími a pravidelnými procházkami. Dobře se oblékejte a zvyšte pobyt na čerstvém vzduchu. Nepřetopujte své bytečky a nezapomínejte na kvalitní stravování.

Ahoj u dalšího příspěvku :) Vaše Edita



Stravování v zimních měsících

ovesná kaše ke snídaní vaječná omeleta se zeleninou a pečivem ovoce ke svačině cuscus a pohanka zimní zelenina do polévky červené zelí

Zpět na výpis rubriky